Kwekerij van bijzondere fruitsoorten, Andesknollen en zoete aardappelen

Kruiden

Nog geen foto beschikbaar

MEXICAANSE MUNT - Agastache mexicana

Mexicaanse munt is een beperkt winterharde, meerjarige plant uit Mexico die zichzelf ook spontaan laat uitzaaien. Thee van Mexicaanse munt stimuleert de eetlust. Hij heeft een zacht aromatische citroensmaak. In de keuken worden de bladeren vers gebruikt als smaakmaker voor salades, sauzen, vis, gevogelte en zoete gerechten. De paarse bloemen in de late zomer trekken zeer veel vlinders en hommels aan.
Nog geen foto beschikbaar

BIESLOOK - Allium schoenoprasum

De gekende, traditionele bieslook met eetbare kogelvormige, lila bloemen. Niet alleen het holle blad, maar zeker ook de bloemetjes zijn heerlijk. Vooral in het vroege voorjaar het verse blad te gebruiken.
Nog geen foto beschikbaar

CHINESE BIESLOOK - Allium tuberosum

Oorspronkelijk uit China en India. Met zijn opvallende witte bloemschermen een prachtige maar ook zeer lekkere bieslook, met wat zoete smaak. In de keuken worden de bladeren en bloemen gebruikt voor het kruiden van soepen, vlees, vis en salades. De knoflookachtige smaak is zeer mild. In tegenstelling tot gewone bieslook zijn de bladeren vol en ook tot laat in de zomer goed te gebruiken.
Nog geen foto beschikbaar

DUITSE KNOFLOOK - Allium senescens

Eveneens een sierui die prima eetbaar is. De gehele plant kan zowel rauw als verwerkt gegeten worden. Een lekkere variatie van de bieslooksmaak. Vol blad als chinese bieslook en ongevoelig voor roest.
Nog geen foto beschikbaar

ALTAI LOOK - Allium altaicum

Russische reuzenlook uit Siberië. Winterhard en droogteresistent. Mooie grote ringen van te snijden en lekker pittig van smaak!
Nog geen foto beschikbaar

ALTAI BIESLOOK - Allium ledebourianum

Laat bloeiende bieslook met aromatische knoflooksmaak. Zeer winterhard. Fijner dan de gewone bieslook en beter bestand tegen droogte.
Nog geen foto beschikbaar

BERGLOOK - Allium carinatum

Fijne bieslook-soort met wat aparte bloeiwijze. Naast de paarse bloemetjes worden vooral een massa mini-lookbolletjes gevormd in het bloemhoofd.
Nog geen foto beschikbaar

KAAPSE LOOK - Tulbaghia violacea

Zuid-Afrikaanse verwant van de look-familie met sterke looksmaak. Plant met hoge sierwaarde dankzij de mooie bloesems. Beperkt wintervast.
Nog geen foto beschikbaar

GALANGAL - Alpinia officinarum

Het kleine broertje van de Laos-wortel (Alpinia galanga) is redelijk winterhard en kan temperaturen tot -6°C overleven. De wortels werden in de middeleeuwen veel gebruikt als smaakmaker en geurstof. Tegenwoordig wordt de wortel in Oost-Europa nog gebruikt als aroma in azijn en likeur, en in de kruidengeneeskunde.
Nog geen foto beschikbaar

AUSTRALISCHE GEMBER - Alpinia caerulea

Ook wel blauwe gember genoemd vanwege de eetbare blauwe bessen met citroenachtige smaak. Van oorsprong komt deze forse gember uit de bossen van Australië en is groenblijvend indien vorstvrij overwinterd. Door de aboriginals worden de bladeren traditioneel gebruikt om vlees in te garen, zodat de smaak van het blad aan het vlees afgegeven wordt. Minimaal -6°C.
Nog geen foto beschikbaar

VINGERWORTEL - Boesenbergia pandurata

Van de Chinese gember of vingerwortel worden niet de wortelstokken gegeten, maar de vlezige wortels. Vooral in de Thaise keuken gebruikt in visgerechten. Rauw of gekookt. Ook de jonge scheuten kunnen gegeten worden. Niet winterhard.
Nog geen foto beschikbaar

BERGSTEENTIJM - Calamintha nepeta 'White Cloud'

Een aromatische plant die prachtig en uitbundig bloemt. Hierdoor wordt bergsteentijm dikwijls aangeplant in siertuinen. De bladeren en bloemen smaken pikant muntachtig en kunnen toegevoegd worden aan allerlei gerechten. Bergsteentijm is een veelgebruikt kruid in Sicilië, Sardinië, Toscane en Turkije, het is er gekend onder de naam 'Mentuccia'.
Nog geen foto beschikbaar

OOST-INDISCH CITROENGRAS - Cymbopogon flexuosus

Bekend en gewild keukenkruid met citroenaroma. Tropische plant. Kan hier goed als éénjarige worden geteeld in de moestuin. Meestal wordt de zachte basis van de bloeistengels gebruikt, die tijdens de zomer worden gevormd. Het blad kan even goed worden gebruikt als smaakmaker, maar moet dan uit het gerecht worden gehaald voor het opdienen, omdat dit te stug is om zelf op te eten. Een aanrader voor in elke moestuin.
Nog geen foto beschikbaar

ZOETHOUT - Glycyrrhiza glabra

Vaste plant met houtige stengel. Een aftreksel van de zoet smakende wortel wordt gebruikt tegen hoest en verkoudheid. Werkt slijmoplossend. Natuurlijk ook als basis voor drop. De gedroogde wortelstukken werden vroeger vaak verkocht aan kinderen om op te kauwen vanwege de zoete smaak. Goed winterhard.
Nog geen foto beschikbaar

SAFFRAAN CROCUS - Crocus sativus

Gekend specerij met aardse smaak en oranje-gele kleur. Winterharde herfstkrokus. Planten in augustus en oogsten in september-oktober. Verdraagt schaduw. Oogst de oranje driedelige stamper voor gebruik in de keuken.
Nog geen foto beschikbaar

CURRYKRUID - Helichrysum italicum

Dit onderhoudsarme keukenkruid is meerjarig en redelijk winterhard. De plant gedijt goed op droge en zanderige bodems. De zilvergrijze, groenblijvende bladeren zijn zeer opvallend en hebben een echte curry-smaak.
Nog geen foto beschikbaar

BITTERWORTEL - Kaempferia galanga

Kentjoer is de indonesische naam van deze aromatische gember. De kleine wortelstokken hebben een sterke peperachtige kamfersmaak en worden in kleine hoeveelheden gebruikt. Ook het blad is eetbaar. De plant heeft een opvallend uiterlijk door de op de grond liggende bladeren. Vorstvrij overwinteren. Zou tot -9 °C overleven.
Nog geen foto beschikbaar

LAVAS - Levisticum officinale

Lavas is een wintervaste, doorlevende plant met een diep ingesneden, selderijachtig blad. Hij kan tot ca 1,5 meter hoog worden. Van juni tot augustus verschijnen kleine, groengele bloemschermen die een lekkere, kruidige geur verspreiden. Lavasblad smaakt naar sterk gepeperde selder. Fijngehakte lavas is erg lekker in bouillon en diverse soepen.
Nog geen foto beschikbaar

CITROENVERBENA - Lippia citriodora

Citroenverbena is een beperkt winterharde struik die afkomstig is uit Zuid-Amerika. Op een beschutte plek in volle grond overleeft hij zachte winters. Bladeren van citroenverbena worden vaak gebruikt om een citroensmaak aan vis- en vleesgerechten, salades en desserts te geven. Je kan er een buitengewoon lekkere thee van maken, die een kalmerend effect zou hebben. Heerlijk.
Nog geen foto beschikbaar

CITROENVERBENA - Lippia citriodora 'Giant'

Citroenverbena-cultivar met opvallend groter blad en bijzonder lekker aroma. Aanrader.
Nog geen foto beschikbaar

CITROENVERBENA - Lippia citriodora 'Golden Wind'

Selectie van citroenverbena met geel blad.
Nog geen foto beschikbaar

HONINGVERBENA - Lippia dulcis

Bij de Azteken werd honingverbena gekweekt als geneeskrachtige plant en als natuurlijke zoetstof. De thee heeft een licht ontspannende werking en een muntachtig zoet aroma. De bladeren en vooral bloemen hebben een zeer zoete honingsmaak en kunnen zo gegeten worden als snoep. Ze worden ook gebruikt als zoetstof in fruitsalades en andere gerechten. De plant bevat een kleine hoeveelheid kamfer, waardoor hij niet geschikt is om dagelijks in grote hoeveelheden te gebruiken. Niet winterhard.
Nog geen foto beschikbaar

ANIJSVERBENA - Lippia alba

Leuke verveine-soort met kleine witte bloemen in de bladoksels. Lekker anijs-aroma. Teelt als éénjarige of overwinteren op min. 10-12°C.
Nog geen foto beschikbaar

ARGENTIJNSE MUNTVERBENA - Lippia polystacha

Deze verbena is niet winterhard, verder lijkt de groei op die van andere lippia-soorten. De smaak is verfijnder en exotischer dan van de muntverbena.
Nog geen foto beschikbaar

OREGANOVERBENA - Lippia graveolens

Bijzonder smaakvolle soort verveine met een tropisch karakter. Zeer aromatisch. Overwinteren op 12-15°C.
Nog geen foto beschikbaar

LIMOENVERBENA - Lippia sp.

Lijkt sprekend op citroenverbena, maar met een duidelijk andere smaak. Munt/eucalyptus-achtig aroma.
Nog geen foto beschikbaar

SINAASAPPELVERBENA - Lippia sp.

Nieuw in de collectie. Lijkt sterk op limoenverbena, maar met een fijner aroma.
Nog geen foto beschikbaar

TIJMVERBENA - Lippia micromeria

Nog een soort uit de waardevolle verveine-familie. Deze bijzondere soort is wel vorstgevoelig en moet overwinterd worden op min. 8°C.
Nog geen foto beschikbaar

LIMOENMELISSE - Melissa officinalis ssp.altissima

Melisse uit Kreta met een aroma tussen limoen en mandarijn. Volledig winterhard.
Nog geen foto beschikbaar

CITROENMELISSE - Melissa officinalis

Citroenmelisse is een meerjarige en winterharde plant die van nature voorkomt in het oostelijke deel van het Middellandse Zee-gebied. De plant is gekend vanwege zijn heerlijk naar citroen geurende bladeren.
Nog geen foto beschikbaar

MAROKAANSE MUNT - Mentha spicata var. crispa 'Moroccan'

Volgens vele de lekkerste muntsoort en zeker de enige muntsoort waarvan je de échte Marokkaanse muntthee kan maken.
Nog geen foto beschikbaar

LOOPKAMILLE - Chamaemelum nobile

Doorlevende bodembedekkende kamille. Bloeit overvloedig met witte bloemen. Hoogte 30-50cm.
Nog geen foto beschikbaar

LOOPKAMILLE - Chamaemelum nobile 'Trenaque'

Niet-bloeiende loopkamille die een dicht tapijt vormt van slechts enkele centimeters hoogte. Bodembedekker.
Nog geen foto beschikbaar

WILDE GAGEL - Myrica gale

Geurend kruid dat werd gebruik in bierbereiding in plaats van hop. Bijzondere tweehuizige plant die het éne jaar vrouwelijk, en het andere jaar weer mannelijk kan bloeien. Struik voor vochtige standplaatsen.
Nog geen foto beschikbaar

BERGAMOT - Monarda didyma

Bergamot met diep rode bloemen. Deze bevat de hoogste concentratie aan etherische olie en smaakt dus het krachtigst. De gebruikelijke soort voor medicinale toepassingen. Je kan er een lekker thee van maken die de koorts zou verlagen, slijmoplossend werkt en de spijsvertering stimuleert.
Nog geen foto beschikbaar

ROOMSE KERVEL - Myrrhis odorata

De roomse kervel is meerjarig en wintervast. In de keuken is roomse kervel zeer veelzijdig, heel de plant is eetbaar en alle delen van de plant kunnen als groente of als smaakmaker gebruikt worden. Het blad kan op dezelfde manier gebruikt worden als gewone kervel, de smaak is immers heel vergelijkbaar.
Nog geen foto beschikbaar

BAHAMA THEE - Nashia inaguensis

Ook ananasverbena genoemd. Het blad heeft een fris citroenaroma met tintjes vanille en ananas, je maakt er een heerlijke thee van! De minuscuul kleine, witte bloemetjes geuren heerlijk en vormen na bevruchting oranjerode minibesjes. Vorstvrij overwinteren.
Nog geen foto beschikbaar

ZA'ATAR - Origanum syriacum

Deze Syrische oregano is gekend omwille van de Arabische kruidenmengsels waarin deze oregano wordt gebruikt. Behaard blad en rood aangelopen stengels. Bloeit ijler dan ´Hot Spicy` en is minder pikant. Waarschijnlijk ook iets minder winterhard.
Nog geen foto beschikbaar

OREGANO - Origanum x majoricum 'Hot Spicy'

Dit klassiek, winterhard en geneeskrachtig keukenkruid is een must in elke kruidentuin. Een heerlijk pittige, zelfs pikante selectie. Pastasaus gekruid met deze oregano hoeft geen peper of chilipoeder meer. Grijzer van blad en spaarzamer bloemend.
Nog geen foto beschikbaar

PERILLA - Perilla frutescens 'Dark Night'

Tropisch bladgewas met donkerrode gekrulde bladeren. Kan als éénjarige in de moestuin en zet zelfs zaad in een zacht najaar. Smaak als koriander. Gebruik in wokgerechten, etc.
Nog geen foto beschikbaar

PERILLA - Perilla frutescens 'Britton'

Een opvallende shiso met groene bladeren met een rode onderkant.
Nog geen foto beschikbaar

PERILLA - Perilla frutescens 'Green day'

Zeer smakelijke cultivar met groen blad.
Nog geen foto beschikbaar

ROZEMARIJN - Rosmarinus officinalis

Rozemarijn is een groenblijvende en sterk geurende struik met felgroene tot witviltige blaadjes.
Nog geen foto beschikbaar

CALIFORNISCHE WITTE SALIE - Salvia apiana

Een doorlevende, niet-winterharde saliestruik die oorspronkelijk uit Midden-Amerika komt. Een warmteminnende plant die goed tegen droogte kan. Zonder twijfel de best smakende en ruikende salie van alle salies. Deze salie werd door de indianenstammen vereerd en gebruikt tijdens allerlei rituelen.
Nog geen foto beschikbaar

SALIE - Salvia officinalis

De traditionele, meerjarige en winterharde, groene salie. Is als geneeskrachtig kruid gekend voor zijn ontstekingsremmende, slijmoplossende en kalmerende werking.
Nog geen foto beschikbaar

ANANASSALIE - Salvia rutilans 'Scarlett Pineapple'

Een heerlijk frisse en fruitige salie, die echt naar ananas geurt. Het blad wordt dan ook aan fruitsalades, vruchtensappen en ijs toegevoegd. Zowel de bladeren als de iets zoeter geurende bloemen kunnen allerlei gerechten, salades en desserts kruiden.
Nog geen foto beschikbaar

SALIE - Salvia microphylla 'Hot Lips'

Een prachtige salie met overvloedige bloei gedurende de hele zomer. De eetbare bloemen zijn eerst rood, later rood-wit. Aromatische smaak met zoete nasmaak (vooral wanneer in de ochtend geoogst).
Nog geen foto beschikbaar

OVERBLIJVEND BONENKRUID - Satureja montana

Goed wintervaste, meerjarige bonenkruid-soort. Groeit bossig.
Nog geen foto beschikbaar

ABC KRUID  -  Spilanthes oleracea

Eénjarig kruid met mooie oranje bloemhoofdjes waarvan voornamelijk de bloemen worden gegeten. Geeft een fris en tintelend gevoel op de tong. Stimuleert speekselproductie en traanvocht.
Nog geen foto beschikbaar

STEVIA - Stevia rebaudiana

Stevia is een groene, kruidachtige plant die oorspronkelijk uit Brazilië en Paraguay komt. De plant groeit in het wild als een kleine struik en ze maakt deel uit van de Asteraceae. Stevia is verwant aan de margriet, kamille en andere aromatische bloemen en planten. Vorstvrij overwinteren of telen als éénjarige.
Nog geen foto beschikbaar

VROUWENMUNT - Tanacetum balsamita

Dit meerjarige en winterharde keukenkruid komt uit het oosten van Azië. Vroeger stond hij in iedere boerentuin. De aromatische, grijs gehaarde bladeren vormen de omlijsting van de zachte, onopvallende, geelwitte bloemen die groeien aan lange stengels. De plant geurt heel sterk naar balsem. Ook balsemwormkruid genoemd.
Nog geen foto beschikbaar

ECHTE TIJM - Thymus vulgaris

De échte keukentijm. Een mediterraanse tijmsoort met de meest verfijnde smaak.
Nog geen foto beschikbaar

WILDE TIJM - Thymus serpyllum

Kruiptijm. Een inheemse bodembedekkende tijmsoort met milde smaak. Bloeit overvloedig en zeer goede bijenplant.
Nog geen foto beschikbaar

ASHWAGANDHA - Withania somnifera

Ashwagandha betekent letterlijk paardengeur (Ashwa=paard, Gandha=geur) vanuit het Sanskriet. Dat komt waarschijnlijk omdat het kruid naar een bezweet paard ruikt. Ashwagandha is een struikgewas en groeit in India, Nepal, Bangladesh, Sri Lanka, maar ook in delen van Afrika en tegenwoordig in Noord-Amerika. De wortels van de struik worden als medicijn gebruikt. Vanwege de krachtige werking noemt men Ashwagandha soms Indiase Ginseng.
Nog geen foto beschikbaar

SZECHUANPEPER - Zanthoxylum simulans

De peper smaakt licht naar citrus en creëert bij aanraking met de tong tijdelijk een tintelend, verdovend effect. Om de smaak optimaal te benutten, voeg je de peper pas aan het einde van de kooktijd toe aan je gerechten. Bij langdurige verhitting kan de smaak verloren gaan.
Nog geen foto beschikbaar

SZECHUANPEPER - Zanthoxylum bungeanum

Er zijn verschillende Zanthoxylum-soorten die als keukenkruid en olie worden gebruikt. Deze sechuan peper zou de beste kwaliteit leveren.
Nog geen foto beschikbaar

SZECHUANPEPER - Zanthoxylum acanthopodium

Matig winterharde soort met extreem veel stekels.
Nog geen foto beschikbaar

SZECHUANPEPER - Zanthoxylum planispinum

Wintergroene soort. Nieuw in de collectie.
Nog geen foto beschikbaar

SZECHUANPEPER - Zanthoxylum piperitum

Nieuw in de collectie.
Nog geen foto beschikbaar

SZECHUANPEPER - Zanthoxylum schinifolium

Nieuw in de collectie.
Nog geen foto beschikbaar

JAPANSE GEMBER - Zingiber mioga

De Japanse gember is het winterharde broertje van de algemeen gekende gember (Z. officinale). De planten komen van nature voor in de noordelijke bossen van Japan. Plant deze gember bij voorkeur in de schaduw. Aan het einde van de zomer verschijnen vanuit de grond de bloemknoppen, die je kan oogsten. Je kunt ze gebruiken als gewone gember. Hun smaak is milder.