Kwekerij van bijzondere fruitsoorten, Andesknollen en zoete aardappelen

Recepten

Nog geen foto beschikbaar Voor de bereiding van onbekende en vergeten groenten en fruit zijn vaak geen pasklare recepten beschikbaar. Wij slaan dan aan het experimenteren in de keuken en met wat proberen komen er na verloop van tijd wel een aantal recepten uit de bus voor een geschikte bereiding van de oogst. Of we laten ons beïnvloeden door buitenlandse culinaire gebruiken, nemen de oorspronkelijke recepten uit het land van oorsprong als basis maar passen die hier en daar wat aan omdat we een andere bereiding lekkerder vinden. Marjoke deelt hieronder graag haar recepten met u zodat u zelf ook aan de slag kunt…







BROWNIES MET ZOETE PATAT IN PLAATS VAN BOTER

Nog geen foto beschikbaar Tijdens de open tuin dagen waren deze chocoladebrownies veruit het favoriete hapje! Op veler verzoek hieronder het recept. Je zult zien dat boter helemaal niet nodig is om smeuïg gebak te maken. En de chocolade in dit recept levert meer dan voldoende suiker. Daarnaast smaakt de zoete patat natuurlijk ook al zoet! Als je chocolade van meer dan 70% cacao gebruikt kun je eventueel (naar smaak) nog 100 gram rietsuiker toevoegen.
Ingrediënten: 200 gram fondantchocolade - 200 gram geschilde zoete patat - 4 eieren - 2 eetlepels bloem - half zakje bakpoeder - eventueel een snufje zout
Verwarm de oven voor op 150°C. Snijdt de zoete patat in stukken en kook of stoom hem gaar. Giet de zoete patat af, prak hem fijn en voeg de chocolade toe terwijl de patat nog warm is. De chocolade smelt dan vanzelf terwijl je het geheel mengt. Voeg de bloem en het bakpoeder toe, roer het mengsel tot het een homogene massa is. Breek de eieren in een aparte schaal en klop ze op tot ze licht schuimig zijn. Spatel de eiermassa onder de chocolademassa. Boter een bakvorm in en giet het beslag in de bakvorm Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak gedurende + 40 minuten of tot de brownies gaar zijn. Je kunt dit controleren door met een satéprikker in het gebak te prikken. Als er geen beslag meer aan de prikker blijft hangen zijn de brownies klaar, laat ze zeker niet te lang bakken want droge brownies zijn véél minder lekker! Haal uit de oven en laat afkoelen. Laat het je smaken!


HARTIGE TAART MET EEUWIG MOES

Nog geen foto beschikbaar Eeuwig moes, ook wel doorlevende kool genoemd, heeft zijn namen niet gestolen. Het hele jaar door oogstbaar met een zachte koolsmaak. Ideaal om (vooral in de winter) een lekkere hartige taart mee te maken!
Ingrediënten: 400 g eeuwig moes - 2 blonde ajuinen - 4 eieren - bladerdeeg voor een taartvorm van d 26 cm - 100 g fêtakaas
Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de taartvorm met het bladerdeeg. Snijd het eeuwig moes in fijne repen, snipper de ajuinen. Doe wat olie in een bakpan die groot genoeg is voor de hoeveelheid eeuwig moes. Fruit de ajuin tot die glazig is, voeg dan het eeuwig moes toe. Roerbak tot het eeuwig moes is geslonken tot de helft van de omvang. Zet het vuur af en laat afkoelen. Voeg ondertussen peper en zout toe naar smaak. Verkruimel de fêtakaas, roer het door mengsel van ajuin en eeuwig moes. Doe het mengsel in de met bladerdeeg beklede taartvorm. Vouw de randjes bladerdeeg die boven de groenten uitsteken zodat die mooi over de groenten komen te liggen. Klop de eieren lichtjes op en giet het over de taart-inhoud. Bestrijk met een restje ei de bladerdeeg rand zodat die tijdens het bakken mooi bruin en glanzend wordt. Zet ongeveer 30 à 45 minuten in de oven.


SPAANSE TORTILLA MET ZOETE AARDAPPEL

Nog geen foto beschikbaar Zoete aardappels zijn werkelijk enorm veelzijdig in gebruik. Het internet staat gelukkig ook bol van allerhande recepten. De knollen worden gebruikt in zowel zoete als hartige gerechten, een beetje zoals ook de butternut pompoen wordt gebruikt. Er zullen beslist nog meer recepten volgen, maar hier heeft u er dus weer ééntje.
Ingrediënten: 500 gr zoete aardappel - 1 rode ui, gesnipperd - 2 teentjes knoflook, fijngehakt - 1 courgette, gesneden in blokjes - 100 gr fêta - 6 eieren - 4 takjes tijm, alleen de blaadjes - handje bieslook, fijngehakt - peper en zout
Verwarm de oven op 180 graden. Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes van 1 cm. Kook de aardappelblokjes 3 minuten tot ze beetgaar zijn. Giet ze af en laat uitlekken. Verwarm olie in een pan van ongeveer 28 cm diameter, die in de oven mag. Bak ui, knoflook en courgette ongeveer 10 minuten, voeg de zoete aardappelen na 5 minuten toe. Bak het geheel tot de zoete aardappelen rondom mooi gebakken zijn. Kluts ondertussen de eieren en roer er bieslook, tijm, verkruimelde feta en zout en peper door. Giet het eiermengsel over de aardappelen en zet het vuur zacht. Zorg dat het eimengsel goed verdeeld is. Bak 3-4 minuten zodat de onderkant en de zijkant beginnen te stollen. Zet de pan in de oven, tot de bovenkant van de tortilla mooi bruin is. Haal hem uit de oven. Serveer de tortilla in punten. Zowel warm als koud erg lekker.


WAFELTJES MET ZOETE PATAT EN ROZIJNEN

Nog geen foto beschikbaar Zondagmiddag = wafeltjes bakken! Met zoete aardappels kun je meer doen dan je denkt! Hier een lekker receptje, dat overigens ook veel succes had tijdens onze open tuin!
Ingrediënten: 500 gram geschilde zoete patat – 450 g suiker – 350 gram boter – 500 g zelfrijzende bloem – 3 eieren – 400 gram rozijnen
Kook de zoete patat en prak hem fijn, voeg de boter toe (bij de nog warme patat, dan smelt het gemakkelijk) en meng beide. Vervolgens de suiker, de eieren en de zelfrijzende bloem toevoegen. Meng alles kort maar goed met de mixer. Roer er tenslotte de rozijnen door. Laat het wafelijzer warm worden en bak de wafeltjes tot ze mooi bruin zijn. Laat afkoelen en smullen maar! Je kunt de wafeltjes een week in een blik bewaren of, als je er ineens heel veel bakt kun je ze ook invriezen. De ontdooide wafeltjes zijn nog steeds erg lekker!


YACON SNACK

Nog geen foto beschikbaar Appelwortel ofwel appel van de aarde, zo noemen we dit knolgewas ook wel. Onze patatten zijn we geheel onterecht aardappels gaan noemen, want deze knol is de enige échte AARD APPEL en hoort eigenlijk meer thuis in de fruitschaal dan in de groentenla. In recepten voor aardpeer en zonnewortel kan je gerust de nauw verwante yacon gebruiken, maar deze laatste is zo zoet dat hij net zo goed rauw gegeten kan worden. Wacht na het rooien nog even tot aan Kerstperiode, wanneer er extra suikers werden omgezet in de knol. Wist je trouwens dat de aanwezige inuline-suiker uit de knol ook bijzonder gezond is voor de darmflora!
Ingrediënten: Yacon
Schil en snijd de yacon in schijven van +/- 1 cm. Net zo lekker als een appel als tussendoortje. Ook heel lekker in een salade.


YAM CHIPS UIT DE OVEN

Nog geen foto beschikbaar Een fijn geraspte Chinese yam resulteert in een wit, glibberig papje dat je niet meteen als smakelijk zou omschrijven. Toch wordt de Chinese yamswortel traditioneel vooral deze vorm in pannenkoekbeslag of noodle-soep gebruikt. Hij zou zelfs rauw te eten zijn, als één van de weinige uit de yam familie. Andere yams bevatten wel eens het giftige dioscorine en vereisen dan wat meer handelingen om ze eetbaar te maken. Maar dat is dus zo niet bij de chinese yam, of misschien beter de Japanse berg yam. Wat ons echter het meest aanspreekt is het gebruik zoals de cassaveknol, die helaas te tropisch is om in onze streken te kunnen verbouwen. De structuur en smaak bevalt velen. Dit moet u beslist eens proberen!
Ingrediënten: Yam - peper en zout (of andere lekkere kruiden) - olijfolie
Verwarm de oven voor op 200°C, hete lucht stand (dan worden ze het knapperigst). Schil en snijd de yam in dunne schijfjes, hoe dunner, hoe knapperiger. Rond 2 mm worden ze al heel knapperig. Leg bakpapier op een ovenplaat, verdeel de schijfjes over de bakplaat. Doe het zo dat ze niet over elkaar heen liggen. Sprenkel er wat olijfolie over en bestrooi met peper en zout (of andere kruiden naar smaak). Keer om en bestrooi en besprenkel de andere kant. Zet ongeveer 20 minuten in de hete oven.


ZEEKOOL

Nog geen foto beschikbaar In het wild gewoon te vinden aan de monding van de Schelde, een delicatesse, en toch zo weinig gekend. In het vroege voorjaar is zeekool één van de eerste verse groenten, samen met asperges. De gebleekte blad- en bloeistengels hebben een fijne koolsmaak en er ontwikkelt zich een licht bittere smaak na verhitting. Stilaan ontwikkeld zich nu ook een commerciële teelt met afzet aan de betere restaurants. En dat is niet voor niets! Onze kinderen zijn er wat minder dol op als ze worden verhit, maar rauw daarentegen: niet aan te slepen...





ACHIRA CAKE

Nog geen foto beschikbaar Wegens groot succes kon ik u deze echt niet onthouden. In de zoektocht naar geschikte recepten voor deze bijzonder leuke plant zijn we zelf maar aan het experimenteren geweest. Met een top resultaat. Eindelijk een recept voor achira...
Neem ongeveer: 500g achira - 60g havermout - 125g roomboter - 1 pakje bakpoeder - 1 zakje vanillesuiker - 3 eieren - 2 schijfjes palmsuiker
Schil de achira en snij in schijven van 1 cm dikte. Leg de stukken meteen in water met citroen tegen verkleuren. Kook de achira ongeveer 30 minuten. Giet het kookvocht af. Blender de uitgelekte stukken achira met de eieren tot een massa en smelt de boter op laag vuur. Los de suiker op in de warme boter. Voeg samen met de achira massa, vanillesuiker en bakpoeder en schep in kleine cake vormen. Bak op 225°C gedurende 30 minuten. Door de licht bittere smaak van achira heeft deze cake een chocolade smaak, zonder dat er chocolade in zit!


ACHIRA MET TONG GWA EN ROOMSE KERVEL UIT DE OVEN

Nog geen foto beschikbaar In dit recept een paar minder bekende groenten gecombineerd: een geslaagde combinatie van de licht bittere achira-knol met de neutral waspompoen en roomse kervel als smaakmaker. Een ideaal wintergerecht. Waspompoen is zeer lang te bewaren op ±12°C en de roomse kervel blijft tot laat in de winter groen. Knip gedurende de zomer regelmatig de bloeischermen uit de roomse kervel, zodat de plant geen energie hoeft te investeren in het vormen van zaden. Je zal meer en langer kunnen oogsten van de geconcentreerde kervelsmaak van de roomse kervel.
Ingrediënten: 500g achira - 500g tong gwa - ongeveer 50g roomse kervel - 100 ml melk - 50g geraspte mozarella
Schil de achira en snij in schijven van 1 cm. Leg de gesneden achira meteen in water met citroen tegen het verkleuren. Kook de achira in gezouten water gedurende 30 minuten gaar. Giet het kookvocht af en snij de achira in blokjes. Schil de tong gwa en verwijder de pitten. Snij ook dobbelsteentjes van de tong gwa. Voeg alles samen met de gehakte roomse kervel in een ovenschaal en overgiet met melk. Garneer met de kaas en laat nog een half uur stoven in de oven op 225°C.


HARTIGE TAART MET RODE BIET, APPEL EN SECHUAN PEPPER

Nog geen foto beschikbaar Sechuan peper geeft gerechten een heerlijke frisse citrus-achtige smaak mee. Een tikje pikant en fruitig tegelijkertijd. Het combineert heerlijk met vleesgerechten, maar doet het ook heel goed in combinatie met rode biet!
Ingrediënten: 400 g rode biet - 2 blonde ajuinen - 2 appels - 4 eieren - bladerdeeg voor een taartvorm van ongeveer 26 cm diameter - 100 g pittige geraspte kaas - peper, zout én sechuan pepper (ongeveer 10 grof gemalen schilletjes van de vruchtjes van de sechuan pepers)
Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de taartvorm met het bladerdeeg. Rasp de rode biet, snipper de ajuinen. Doe wat olie in een bakpan die groot genoeg is voor de hoeveelheid eeuwig moes. Fruit de ajuin tot die glazig is, voeg dan de rode biet toe. Roerbak tot beetgaar. Schil en snijd de appels in stukjes. Zet het vuur af en laat afkoelen. Voeg ondertussen peper en zout toe naar smaak. Meng de kaas en de appel door mengsel van ajuin en rode biet. Doe het mengsel in de met bladerdeeg beklede taartvorm. Vouw de randjes bladerdeeg die boven de groenten uitsteken zodat die mooi over de groenten komen te liggen. Klop de eieren lichtjes op, kruid met peper, zout en sechuan peper, en giet het over de taart-inhoud. Bestrijk met een restje ei de bladerdeeg rand zodat die tijdens het bakken mooi bruin en glanzend wordt. Zet ongeveer 30 à 45 minuten in de oven.


OVERHEERLIJKE THAISE SOEP MET CITROENGRAS EN CHAYOTE

Nog geen foto beschikbaar De mooie buitenoogst van chayote en citroengras heeft een heerlijk recept doen ontstaan. Chayotes zijn lang te bewaren (vorstvrij en droog) en citroengras kan prima in de diepvries. Geïnspireerd door een Thaise reisgezel op de trein: bedankt Jim!
Ingrediënten: Eén grote chayote - 4 stengels citroengras - soepkipje (vb. chinees zijdehoen) - 3 (gedroogde) spaanse pepers - ± 2cm verse gember - evt. 5cm verse geelwortel - 5 knoflooktenen - 7 (gedroogde) limoenblaadjes - flinke scheut soyasaus en vissaus - half schijfje palmsuiker (±15g) - 1 ui - halve appel in schijfjes - halve paprika in reepjes
Kook de kip in 3 liter water. Haal het vlees er af en doe dit terug bij de bouillon. Voeg de ontpitte pepers, ui in ringen, citroengras in stukken van ±4 cm, gember in schijfjes, doormiddengesneden geelwortel, schijfjes knoflook en limoenblaadjes toe. Laat de soep zacht doorkoken. Voeg soyasaus en/of vissaus toe naar smaak. Schil de chayote en snij in frietjes (ook de pit is eetbaar) en voeg bij de soep. Voeg appelschijfjes toe na een 20 min. en zet het vuur uit. Smakelijk!


GEVULDE OLIJFKOMKOMMER UIT DE OVEN

Nog geen foto beschikbaar Het heeft ons echt enkele jaren gekost om er achter te komen dat je meer kan eten dan enkel de jonge vruchtjes. Het was een klant die Jaren in Zuid-Amerika had gewoond, die ons wees op het gebruik van achocha in dit continent. Het werd ons ook meteen duidelijk waarom sommige klanten toch voorkeur hadden voor de grote exemplaren uit het marktwaar, ondanks dat we de kleintjes bleven aanprijzen. De volwassen vruchten (met daarin de rijpe, zwarte zaden) zijn ook gewoon veel lekkerder! Eet ze dan niet rauw, maar in een gerecht als paëlla, ratatouille, wok etc. Of natuurlijk zoals in onderstaand recept.






ZOETE PATAT HAPJE MET APPEL EN VERSE ROOMKAAS

Nog geen foto beschikbaar Zoete patat kun je ook bereiden als lekker tussendoortje. Hier gebruiken we appel, bieslook en verse roomkaas als topping, maar eigenlijk is er vanalles mogelijk.
Ingrediënten (voor 20 à 25 hapjes): 2 zoete aardappels - 1 potje verse roomkaas naturel - 2 sappig appeltjes - verse bieslook - 1 el olijfolie - 1 el honing - peper en zout
Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de zoete aardappel in schijfjes van ± 3 mm en schik ze op een bakplaat met bakpapier. Druppel er wat olijfolie en honing over. Kruid met peper en zout. Rooster de aardappelschijfjes zo’n 20 minuten in de oven op 200°C (stand hete lucht). Besmeer ze nadien met wat verse roomkaas en werk af met een schijfje appel en verse bieslook en eventueel een klein tipje sambal voor wie van pikant houdt. Serveer warm of koud.


OCA MUFFINS

Nog geen foto beschikbaar Oca's zijn zeer veelzijdige knolletjes met een licht zurige smaak. Schillen is niet nodig want het schilletjes is heel mals. Wij eten ze meestal gepoft uit de oven, maar onlangs bedachten we een nieuw receptje.
Ingrediënten (voor 8 muffins): ongeveer 150 gram oca's - 1 rode ui - 3 eieren - fijngehakte bieslook - geraspte kaas - peper en zout - olijfolie
Verwarm de over voor op 180°C. Was de oca's en snij ze in dunne schijfjes (schillen is niet nodig). Pel en snipper de ui. Schenk wat olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ui en de oca ongeveer 5 minuten. Klop de eieren met de bieslook en breng op smaak met peper en zout. Vet 8 muffinvormpjes in met wat olijfolie. Verdeel het oca en ui mengsel over de vormpjes en schenk er daarna het eiermengsel bij, bestrooi met wat geraspte kaas. Bak de muffins ongeveer 20 minuten in de oven tot ze goudbruin van kleur zijn. Serveer met een knapperige salade of eet ze als hartig tussendoortje.


RABARBERTAART

Nog geen foto beschikbaar Dit recept is al een heel aantal jaren in de familie wegens groot succes en wordt elk voorjaar wel een paar keer bereid. Zoetzure rabarber gecombineerd met knapperig deeg en een vleugje amandel: heerlijk! Een aanrader waarvan we het recept graag met u delen.
Ingrediënten (voor een volle ovenbakplaat): 1,5 kg rabarber
gistdeeg voor de bodem: 400 gram bloem - 1 pakje gistpoeder - 50 gram ruwe rietsuiker - 1/4 liter melk - 1 ei
kruimeldeeg voor de topping: 300 gram boter op kamertemperatuur - 400 gram bloem - 250 gram ruwe rietsuiker - 50 à 100 gram amandelschaafsel - 1 flesje amandelessence
Verwarm de over voor op 225°C. Vet een ondiepe ovenbakplaat in met wat boter. Bereid eerst het gistdeeg voor de bodem: verwarm de melk tot die handwarm is en meng er dan het gistpoeder en een theelepel van de rietsuiker door, laat 5 minuten staan zodat de gist wakker kan worden. Doe ondertussen de bloem en de rest van de suiker in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden van het bloem-suiker mengsel en giet daar het melk-gist mengsel in. Roer het voorzichtig door de bloem en kneed het vervolgens tot een soepele deegbal. Rol de bal uit met een deegroller tot een platte schijf die mooi op de bakplaat past. Leg het deeg op de bakplaat, leg het er zo in dat er rondom een opstaand randje is en zet weg op een warme plaats zodat het deeg goed kan rijzen.
Was nu de rabarberstelen en snijd ze in schijfjes van 1 à 2 cm. Bereid vervolgens het kruimeldeeg voor de topping: doe de bloem en de rietsuiker in een grote kom, snijd de boter in kleine klontjes en meng die door de bloem en de suiker. Voeg ook de amandelessence toe (naar smaak). Kneed het geheel tot een kruimelig deeg. Inmiddels zal het gistdeeg voldoende gerezen zijn. Bedek het gistdeeg met de rabarberschijfjes, bedek vervolgens de rabarberschijfjes met een laag kruimeldeeg. Bestrooi het kruimeldeeg rijkelijk met de geschaafde amandelen. Schuif de taart in de oven en bak gedurende 30 minuten of tot ze goudbruin van kleur is.


THAISE CURRY MET ZEEKOOLROOSJES

Nog geen foto beschikbaar Van Suchada, Dimitri's aangetrouwde nicht, leerden we hoe je een lekkere Thaise currysaus bereidt. Hierdoor geïnspireerd bedachten we dit heerlijke recept met zeekoolroosjes waardoor het niet alleen heel lekker is, maar ook nog eens zéér exclusief!
Ingrediënten (voor 4 personen): 150 gram versgeplukte zeekoolroosjes (dit zijn de bloempjes) - 250 gram kipfilet of omelet in reepjes - 2 rode ajuintjes - 2 teentjes look - 350 gram pompoen - 8 grote champignons - 1 of 2 paprika's - 2 handen vol verse spinazie - een flinke scheut dunne sojasaus - rode curry pasta (verkrijgbaar in de betere supermarkt) of tom yum paste (uit de aziatische supermarkt) - 400 à 600 ml kokosmelk - een bosje chinese (of gewone) bieslook - 3 stengels citroengras

Was en snijd eerst alle groenten en zet ze, apart van elkaar, klaar om in de pan te doen: snijd de roosjes uit de zeekool, snijd de knoflook in fijne schijfjes, snijd het citroengras in stukken van 4 à 5 cm, snipper de ajuintjes, snijd de pompoen en de paprika in fijne repen, snijd de champignons in schijfjes en snijd tenslotte de spinazie in grof in repen. Vervolgens de kipfilet in fijne reepjes snijden, of bak een omelet van een stuk of 6 eieren en snijd die in grove repen.
Zet een grote pan op het vuur en doe er een scheut plantaardige olie in. Voeg de kipfilet toe en bak die tot die juist gaar is. Haal het vlees uit de pan en zet apart weg. Voeg nu de ajuin en de knoflook toe, en eventueel nog wat extra olie. Bak tot de ajuin glazig begint te zien. Voeg nu de pompoen en de champignon toe. Bak tot ze beetgaar zijn. Voeg de paprika toe, roer een keer om en doe er onmiddelijk de kokosmelk, het citroengras een scheut soyasaus en twee grote eetlepels rode currypasta of tom yum pasta bij (proef evt vantevoren van je currypasta zodat je weet hoe pikant die is en je de hoeveelheid kunt aanpassen). Laat de curry nu op een matig vuur een paar minuutjes borrelen. Proef en voeg indien nodig nog wat soyasaus of currypasta toe. Voeg onmiddelijk voor het opdienen de zeekoolroosjes toe en roer ze door de curry. Als je ze laat meekoken (al is het maar een paar minuten) dan worden ze nogal bitter van smaak). Bestrooi de curry tenslotte met de gesnipperde chinese bieslook. Serveer met geurige thai-rijst en een sappige salade met veel komkommer.