Kwekerij van bijzondere fruitsoorten, Andesknollen en zoete aardappelen

Fruit - Bosbes

Nog geen foto beschikbaar

ANDES BOSBES - Vaccinium floribundum

Bladhoudende bosbes uit Zuid-Amerika. Struik tot 80 cm hoog. Eetbare vruchtjes ter grootte van een gewone bosbes. Rauw gebruikt. Wordt lokaal op de markten in de Andes verkocht.
Nog geen foto beschikbaar

AMERIKAANSE BLAUWBES - Vaccinium corymbosum zaailing

Highbush blueberry. Struik van 1 tot 2 meter hoogte. Vraagt een vochtige standplaats. Draagt in de zomer overvloedig blauwe bessen tot 1 cm doorsnede. Bescherming tegen vogelvraat is noodzakelijk. Afkomstig uit Noord-Amerika. Vraagt zure grond, strooi een laag turf of dennennaalden aan de voet van de plant. Nooit bekalken.
Nog geen foto beschikbaar

AMERIKAANSE BLAUWBES - Vaccinium corymbosum 'Elisabeth'

Laat rijpende highbush. Goede oogst, maar weinig commercieel aangeplant vanwege wisselende opbrengsten. Geliefd door koks wegens de intense smaak. Goede liefhebberssoort.
Nog geen foto beschikbaar

AMERIKAANSE BLAUWBES - Vaccinium corymbosum 'CipriaPBR'

Highbush met zeer dikke bessen en uitstekende smaak. Laat rijpende soort. Kwekersrechtelijk beschermd, mag niet zonder toestemming vermeerderd worden.
Nog geen foto beschikbaar

AMERIKAANSE BLAUWBES - Vaccinium corymbosum 'Early Sweet'

Echte noordelijke highbush blueberry. Mogelijk zelfde als ´Northland'. Goed winterhard. Rijpt vanaf juli over een vrij lange periode van 4 weken. Meerdere keren overplukken mogelijk. Geconcentreerde, lekkere zoete smaak. Struik tot 2 meter hoogte.
Nog geen foto beschikbaar

AMERIKAANSE BLAUWBES - Vaccinium corymb. x angustif. 'Heavy Crop'

Duidelijk een moderne hybride tussen highbush en lowbush blueberry. Originele soortnaam onbekend. Geeft zeer dikke bessen aan grote trossen. Struik wordt slechts 1 meter hoog. Donkergroene en grote bladeren. Moderne variëteit met hoge opbrengst, iets ten koste van de smaak.
Nog geen foto beschikbaar

ZUIDEL. AM. BLAUWBES - Vaccinium darrowii x corymb. 'Sunshine blue'

Zuidelijke highbush blueberries zijn hybriden van noordelijke highbush blueberries met soorten uit het zuiden van de VS (o.a. V. darrowii). Ze zijn meer bladhoudend en iets meer koudegevoelig dan de noordelijke highbush blueberries. Verdraagt iets beter kalk dan andere blauwbessen en is goed zelfbestuivend. Geschikt voor warm klimaat. 
Nog geen foto beschikbaar

ZUIDEL. AM. BLAUWBES - Vaccinium darrowii x corymb. 'Ozark blue'

Selectie van een zuidelijke highbush blueberry met zeer smakelijke, zoete bessen. Bladhoudend en iets meer koudegevoelig dan de noordelijke highbush blueberries. Verdraagt iets beter kalk dan andere blauwbessen en is goed zelfbestuivend. Ook geschikt voor warm klimaat.
Nog geen foto beschikbaar

ROZE AMERIKAANSE BLAUWBES - Vaccinium ashei x corymb.

Nieuwe kruising van de amerikaanse blauwbessen met roze (!) bessen. Waarschijnlijk een hybride van zuidelijke en noordelijke highbush met V. ashei. Zou beter vrucht dragen met een andere V. ashei in de buurt. Smaak zachter dan van blauwe bessen, limonadesmaak! Zou dus ook beter tegen droogte kunnen dan de andere blauwbessen en mogelijk iets minder koude verdragen.
Nog geen foto beschikbaar

WILDE BOSBES - Vaccinium myrtillus

Wilde bosbes. Struikje tot een halve meter hoogte. Zeer lekkere besjes. Maakt ondergrondse uitlopers. Kan als bodembedekking onder bomen aangeplant worden. Vraagt zure bodem.
Nog geen foto beschikbaar

LAGE AMERIKAANSE BLAUWBES - Vaccinium angustifolium 'Putte'

Grootvruchtige selectie van de lowbush blueberry. Wordt gebruikt om moderne hybride-rassen te verkrijgen van de Amerikaanse blauwbessen. Maximaal 60 cm hoogte. Zeer winterhard.
Nog geen foto beschikbaar

GROOTBLADIGE BOSBES - Vaccinium cylindraceum

Grootbladige bosbes met smakelijke slanke vruchten. Bloemkleur is rood, bessen blauw. Tot één meter hoogte.
Nog geen foto beschikbaar

KAUKASISCHE BLAUWE BOSBES - Vaccinium arctostaphylos

Wintergroene bosbes. Zure grond heeft de voorkeur, zoals bij alle bosbessen. De blauwe vruchten zijn vrij klein maar wel smakelijk.
Nog geen foto beschikbaar

WINTERGROENE BOSBES - Vaccinium dendrocharis

Bladhoudende bosbes uit Azië met donkerblauwe bessen. Struik tot 1 meter hoogte.
Nog geen foto beschikbaar

JAVA BERGBOSBES - Vaccinium erythrinum

Compacte bosbes met kleine eetbare, zwarte vruchtjes in de herfst. Roze bloei.
Nog geen foto beschikbaar

GLANZENDE BOSBES - Vaccinium myrsinites

Deze bosbes vormt een ijle struik van 1 tot 1,5 meter hoogte. De bessen rijpen in augustus-september en werden door Seminole-indianen gegeten. Vruchten zijn wat kleiner dan de gekweekte blauwbessen, maar net zo zoet en smakelijk.
Nog geen foto beschikbaar

RIJSBES - Vaccinium uliginosum

Inheemse bessenstruik met eetbare vruchtjes die lijken op de blauwe bosbes, maar iets ovaler van vorm zijn. De rijsbes groeit in bosvennen met vochtige, turfhoudende aarde. De plant wordt gekweekt voor zijn bessen in Duitsland en sommige Oost-Europese landen. De rijsbes kan worden verwerkt tot gelei, jam en sap. In Siberië wordt de struik gebruikt voor het looien van leer en wordt uit de bessen een sterke brandewijn vervaardigd.
Nog geen foto beschikbaar

RODE BOSBES - Vaccinium vitis-idea

Ook gekend als vossebes of lingon-berry. Zeer geliefd in de scandinavische landen voor sap of bereiding. Wordt daar meestal in het wild geplukt. De rode besjes zijn zuur en aromatisch. Zeer lekker als taartbeleg of andere bereidingen. Draagt tweemaal vrucht, in de zomer en in de herfst.
Nog geen foto beschikbaar

VEENBES - Vaccinium macrocarpon

Kruipend struikje tot 30 cm hoogte. Heeft een vochtige tot natte bodem nodig. De rode bessen blijven de hele winter aan de struik hangen en zijn na de winter tot mei te plukken. Meestal gebruikt bij vleesgerechten. Kan na de winter ook rauw gegeten worden.